Omlet z bananami
Składniki:
-4 jajka
-2 banany
-1 pomarańcza
-2 łyżki cukru
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki masła
Przygotowanie:
Obrane banany kroimy w plasterki, a pomarańczę w półplasterki i podsmażamy na maśle. Wsypujemy cukier kryształ i trzymamy na ogniu, aż się roztopi.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Białka ubijamy i mieszając, dodajemy do żółtek na przemian z przesianą mąką. Masę wlewamy na patelnię o średnicy 24 cm z rozgrzanym masłem i smażymy pod przykryciem. Można też przelać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, oprószonego bułką tartą i zapiekać na złoty kolor.
Ciepłe owoce układamy na omlecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz