Pieczeń cielęca z winem i estragonem
Składniki:
-1 kg udźca cielęcego bez kości
-3 łyżki oleju
-półtorej łyżki masła
-2/3 szklanki wina białego wytrawnego
-2 łyżki białego octu winnego
-półtorej łyżki cukru
-półtorej łyżeczki suszonego estragonu
-sól
Przygotowanie:
Mięso czyścimy z błon oraz ścięgien. Myjemy i suszymy. Skrapiamy octem, posypujemy cukrem i roztartym estragonem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48 godzin. Następnie oprószamy solą i zrumieniamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.Podlewamy kilkoma łyżkami wody i połową wina. Dusimy ok.45 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy masło i wlewamy pozostałe wino. Solimy do smaku i chwilę jeszcze dusimy
Podajemy z ryżem lub ziemniakami piure.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz