Torcik z kremem karpatkowym
Składniki:
Ciasto:
-6 jaj
-niepełna szklanka cukru
-20 dag mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki octu 10-proc.
Krem:
-opakowanie kremu do karpatki
-25 dag masła
-2 szklanki mleka
-5 dag rodzynek
-1/3 szklanki likieru jajecznego lub innego alkoholu (wódki, rumu, koniaku)
Do nasączenia:
-szklanka herbaty
-łyżka soku z cytryny
-łyżka cukru
Do dekoracji:
-opakowanie galaretki wiśniowej
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Do miski wlewamy żółtka, ocet i wsypujemy proszek do pieczenia. Ubijamy widelcem, aż masa wyraźnie urośnie. Mieszamy z pianą z białek. Delikatnie mieszając, wsypujemy po trochu mąkę. Przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
Gotujemy krem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Gdy krem ostygnie, miksujemy go z resztą masła i alkoholem. Dodajemy namoczone i osuszone rodzynki.
Krążki biszkoptu nasączamy ponczem i przekładamy połową kremu. Resztą smarujemy wierzch i boki.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy, kroimy w grubą kostkę i dekoracyjnie układamy na wierzchu ciasta, lekko ją dociskając. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz