Kolorowe ragout
Składniki:
-4 marchewki
-2 nieduże cukinie
-3 ziemniaki
-4 pomidory
-3-4 cebule
-3 strąki papryki (żółta, zielona, czerwona)
-30 dag fasoli szparagowej
-5 łyżek oliwy
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki sosu sojowego
-kilka listków bazylii
-tymianek, sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Ziemniaki i cebulę obieramy, marchewki skrobiemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, obcinamy końce fasoli, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, marchewki, cukinię i cebulę w plasterki, paprykę w paski, a fasolę na kawałki. Cebulę szklimy na oliwie i dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów, lekko solimy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Gdy jarzyny zmiękną, dodajemy pomidory, zioła, sos sojowy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec posypujemy natką pietruszki i mieszamy.
Podajemy z ryżem, kładzionymi kluskami lub jako dodatek do mięs lub ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz