To Się Przyda

piątek, 22 listopada 2013

SMAŻONE KULKI RYŻOWE

Ryż wykorzystany do deseru powinien być kleisty. Gotuję go trochę dłużej.

Smażone kulki ryżowe





Składniki:

-niecała szklanka mleka
-10 dag ryżu
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-4 łyżki cukru pudru
-5 łyżek mąki
-pomarańcza
-3 jajka
-szklanka oleju
-5 dag suszonych owoców, może być pomarańcza lub mango

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok 15 minut. Dodajemy masło i mąkę, 2 łyżki cukru i startą skórkę z pomarańczy. Studzimy gęstą mleczno- ryżową masę.
-Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z suszonymi owocami, łączymy z masą ryżową. Dodajemy ubite jajka.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką kulki ryżu i smażymy na brązowy kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

Jak robi się kulki łyżką podawałam we wcześniejszym poście, ale przypomnę. Po prostu masę przekładamy z łyżki na łyżkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz