To Się Przyda

piątek, 15 listopada 2013

POLĘDWICA WIEPRZOWA

Polędwica wieprzowa




Składniki:

-50 dag polędwicy wieprzowej
-10 dag kaparów
-200 ml śmietany
-3 łyżki masła
-sól i pieprz
-3 łyżki masła do pieczenia mięsa
-olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

-Polędwicę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, solimy i pieprzymy.
-Mięso rumienimy na rozgrzanym maśle i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Polewamy od czasu do czasu sosem z pieczeni.
-Pod koniec pieczenia polędwicę polewamy śmietaną i posypujemy kaparami.
-Po wyjęciu z piekarnika mięso kroimy w grube plastry. Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz z bukietem z jarzyn lub surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz