Minestrone, zwana też minestrą, jest najbardziej znaną na świecie zupą jarzynową. Pochodzi z włoskiej kuchni i ma liczne wersje regionalne. Gotuje się ją z wielu warzyw w rozmaitych kompozycjach. Zawsze jednak z dodatkiem roślin strączkowych i dyniowatych oraz makaronu lub ryżu, a czasami mięsa lub boczku wędzonego.
Minestrone
Składniki:
-2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
-2 marchewki
-3 łodygi selera naciowego
-duży por
-2 cebule
-duża puszka białej fasoli
-30 dag włoskiej kapusty
-3 ziemniaki
-nieduża cukinia
-2 pomidory
-liść laurowy
-12 posiekanych świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonych
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki startego parmezanu
-2/3 szklanki ryżu
-4 łyżki oliwy
-ostra papryka i sól
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, marchewki skrobiemy, cebulę i ziemniaki obieramy. Z łodygo selera ściągamy włókna. Z kapusty wycinamy głąb, a cukinii obcinamy czubek. Marchew i cebulę kroimy w kostkę. Seler i por w plasterki, a kapustę szatkujemy.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie i razem z warzywami wrzucamy do wrzącego bulionu. Dodajemy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po godzinie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię. Wsypujemy ryż, natkę i bazylię, gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Na kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy nieodcedzoną fasolę i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, papryką i ewentualnie przyprawą do zup.
Na talerzu posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz