To Się Przyda

wtorek, 5 listopada 2013

CEBULA FASZEROWANA

Cebula faszerowana




Składniki:

-8 cebul
-pół szklanki bulionu
-łyżeczka mąki
-łyżka oliwy
-pół łyżeczki cukru
-łyżeczka soku z cytryny
-sól i pieprz
Nadzienie:
-20 dag mielonej wieprzowiny
-30 dag kabaczka
-1/3 szklanki ryżu
-jajko
-2 łyżki masła
-łyżka sosu sojowego
-łyżka natki pietruszki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, ścinamy czubki i wydrążamy środek,. Uważamy, by nie uszkodzić zewnętrznej powłoki. Miąższ cebuli siekamy, szklimy z obranym i pokrojonym w kostkę kabaczkiem. Dusimy na maśle. Mieszamy z mięsem i ryżem. Dodajemy jajko, zieleninę, mieszamy i przyprawiamy. Napełniamy cebulę farszem. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cukier i mieszając smażymy, aż się skarmelizuje. Wlewamy bulion i mieszamy. W sosie układamy cebulę, przykrywamy i dusimy, aż będą miękkie ( ok.35 nim). Przekładamy na ogrzany półmisek. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, solą i pieprzem. Polewamy cebulę. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz