To Się Przyda

poniedziałek, 25 listopada 2013

TARTA SEROWO-ORZECHOWA

Tarta serowo - orzechowa





Składniki:

Ciasto:klasyczne
Nadzienie:
4-5 łodyg selera naciowego
-łyżka oliwy lub oleju
-25 dag mieszanki utartych żółtych serów, np. mozzarelli, ementalera, mazdamera, rokpola
-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
-pieprz

Przygotowanie:

Wylepiamy ciastem formę do tart o średnicy 24-26 cm. Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy,, aż placek się zrumieni.
Z umytych łodyg selera ściągamy włókna, a łodygi kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy je na oliwie z odrobiną wody. 
Utarte sery mieszamy z orzechami. Na podpieczonym spodzie rozkładamy seler, a na niego mieszankę serów z orzechami. 
Zapiekamy, aż ser się roztopi, czyli ok.15 minut. Ser nie powinien się zrumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz