Tarta serowo - orzechowa
Składniki:
Ciasto:klasyczne
Nadzienie:
4-5 łodyg selera naciowego
-łyżka oliwy lub oleju
-25 dag mieszanki utartych żółtych serów, np. mozzarelli, ementalera, mazdamera, rokpola
-pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
-pieprz
Przygotowanie:
Wylepiamy ciastem formę do tart o średnicy 24-26 cm. Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy,, aż placek się zrumieni.
Z umytych łodyg selera ściągamy włókna, a łodygi kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy je na oliwie z odrobiną wody.
Utarte sery mieszamy z orzechami. Na podpieczonym spodzie rozkładamy seler, a na niego mieszankę serów z orzechami.
Zapiekamy, aż ser się roztopi, czyli ok.15 minut. Ser nie powinien się zrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz