Biała kapusta z mielonym mięsem
Składniki:
-główka białej kapusty średniej wielkości
-4-5 mięsistych pomidorów
-2 cebule
-50 dag mielonego mięsa
-3 ziarna ziela angielskiego
-łyżka smalcu
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
-szczypta cukru
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wrzącej, lekko posolonej wody i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, lekko rumienimy cebulę, wkładamy mięso i mieszając, chwilę smażymy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory, ziele angielskie i cząber. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku cukrem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz