To Się Przyda

poniedziałek, 4 listopada 2013

BIAŁA KAPUSTA Z MIELONYM MIĘSEM

Kapustę tą podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Ta potrawa może służyć również jako farsz do zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej. Można ją przyrządzić z kapusty włoskiej.

Biała kapusta z mielonym mięsem




Składniki:

-główka białej kapusty średniej wielkości
-4-5 mięsistych pomidorów
-2 cebule
-50 dag mielonego mięsa
-3 ziarna ziela angielskiego
-łyżka smalcu
-2 łyżki jasnego sosu sojowego
-szczypta cukru
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wrzącej, lekko posolonej wody i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, lekko rumienimy cebulę, wkładamy mięso i mieszając, chwilę smażymy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory, ziele angielskie i cząber. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku cukrem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz