Czym zagęścić zupę?
Pierwsze skojarzenie to wciąż popularna, ale tucząca i ciężko strawna zasmażka z mąki i tłuszczu. Warto ograniczyć stosowanie tej zasmażki, zwłaszcza że istnieje przynajmniej 6 innych sposobów zagęszczania zupy. Możemy:
-sporządzić tzw. zimną zasmażkę.
Masło lub margarynę ucieramy na gładką masę z mąką pszenną w proporcji 1:1, a następnie wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i mieszamy, aż powstanie jednolita zawiesina, po czym wlewamy ją do zupy i zagotowujemy.
-śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Rozprowadzamy ją niewielką ilością wywaru i zagotowujemy. Może to być chuda śmietana mąka zabezpieczy ją przed zwarzeniem.
-mąkę pszenną lub ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą i taką zawiesinę wlewamy powoli do wrzącej zupy, cały czas mieszając.
-dodajemy ugotowane i przetarte ziemniaki.
-dodajemy włoszczyznę wyjętą z wywaru i zmiksowaną.
-zaprawiamy zupę śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Na pół szklanki śmietany bierzemy 1-2 żółtka. Mieszaninę tą hartuje się odrobiną już ugotowanej, gorącej zupy i mieszając, wlewamy do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy zagotowywać, ponieważ żółtka się zwarzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz