Pory smażone w cieście
Składniki:
-1 kg porów
-cukier i sól
Ciasto:
-5 łyżek mąki
-łyżka mąki pszennej razowej
-1-2 jajka
-szklanka śmietany
-łyżka ziaren sezamu
-duża szczypta proszku do pieczenia
-natka pietruszki
-sól i olej do smażenia
Przygotowanie:
Pory czyścimy, odcinamy korzenie i zieloną górną część, a jasną wkładamy do osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy pory na sicie i osuszamy.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Powinno być nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Pory kroimy na talarki centymetrowej grubości.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Kawałki porów obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wkładamy na półmisek, dekorujemy listkami pietruszki. Podajemy na gorąco.Do tej przekąski pasuje ostry gorący sos, np. pomidorowy lub zimny np. tatarski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz