Fasolka szparagowa z czosnkiem i parmezanem
Składniki:
-1 kg fasolki szparagowej
-gałązka świeżego cząbru lub łyżeczka suszonego
-2 ząbki czosnku
-5 dag startego parmezanu lub 10 dag ementalera
-2 łyżki masła lub margaryny
-cukier i sól
Przygotowanie:
Fasolkę po obcięciu końcówek wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Osączamy na durszlaku. W rondlu stapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy cząber, fasolkę i delikatnie mieszając podgrzewamy (ale nie smażymy) 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serem.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami. Tak przyrządzona fasolka jest też dobrym dodatkiem do ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz