To Się Przyda

sobota, 9 listopada 2013

FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM I PARMEZANEM

Fasolka szparagowa z czosnkiem i parmezanem




Składniki:

-1 kg fasolki szparagowej
-gałązka świeżego cząbru lub łyżeczka suszonego
-2 ząbki czosnku
-5 dag startego parmezanu lub 10 dag ementalera
-2 łyżki masła lub margaryny
-cukier i sól

Przygotowanie:

Fasolkę po obcięciu końcówek wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Osączamy na durszlaku. W rondlu stapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy cząber, fasolkę i delikatnie mieszając podgrzewamy (ale nie smażymy) 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serem. 
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami. Tak przyrządzona fasolka jest też dobrym dodatkiem do ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz