Placek drożdżowy ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
-3 i pół szklanki mąki pszennej
-7 dag świeżych drożdży
-1 i ćwierć szklanki mleka
-12 dag roztopionego masła
-2 jajka
-łyżka cukru
Nadzienie:
-1.5 kg śliwek, najlepiej węgierek
-pół szklanki cukru
-łyżeczka cynamonu
Do posmarowania ciasta: 1 żółtko
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie gotowy rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy resztę składników i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, 2/3 ciasta odrywamy, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nadzienie
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki, układamy na cieście (skórką do dołu) i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Z reszty ciasta formujemy brzegi oraz kratkę i smarujemy je żółtkiem.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz