Tortilla po wiejsku
Składniki:
-6 ziemniaków średniej wielkości
-2 cebule
-5 jaj
-2 łyżki margaryny lub oliwy
-pół łyżeczki posiekanego rozmarynu lub tymianku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu i szklimy na nim cebulę. Wkładamy ziemniaki i często mieszając smażymy, aż będą miękkie i lekko złote. Następnie dodajemy resztę tłuszczu, a gdy się rozgrzeje, wlewamy roztrzepane jajka i dodajemy zioła. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną. Gorącą tortillę podajemy z pikantną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz