Krem jarzynowy
Składniki:
-2 pietruszki
-marchewka i kawałek selera
-cebula i biała część pora
-szklanka osączonego groszku z puszki
-25 dag wędzonego kurczaka bez kości
-3 kostki rosołowe
-szczypta gałki muszkatołowej
-2-3 łyżki margaryny
-2-3 liście lubczyku
-2 łyżki koperku lub natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 6 szklankach wrzątku. Warzywa obieramy, myjemy, drobno kroimy.Należy je zeszklić na margarynie. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy je do miękkości, a następnie miksujemy. Wkładamy mięso, groszek i lubczyk. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Ponownie zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną. Możemy do każdej porcji dodać po łyżce dobrej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz