Omlet ze świeżymi ziołami
Składniki:
-5 jajek
-2 łyżki śmietany
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-łyżka posiekanego szczypiorku
-łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku albo innych ziół
-5 dag tartego parmezanu
-łyżka margaryny lub oliwy
-sól i pieprz
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-łyżka posiekanego szczypiorku
-łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku albo innych ziół
-5 dag tartego parmezanu
-łyżka margaryny lub oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozmącamy ze śmietaną, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na patelni o średnicy 22 cm wlewamy żółtka i po chwili wkładamy na nie białka. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu, Tak by nie dotykać dna patelni. Usmażony omlet posypujemy najpierw serem, a gdy ser się stopi, posypujemy ziołami. Składamy na pół i przekładamy na talerz. Podajemy z surówką z papryki i pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz