Indyk ananasowy
Składniki:
-50 dag piersi indyka lub mięsa z udźca
-mała puszka ananasa
-pół strąka zielonej papryki
-cebula
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
-po 4 łyżki jasnego sosu sojowego i białego wytrawnego wina
-2 ząbki czosnku
-biały pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso. Smażymy mieszając, 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy osączone, pokrojone w kostkę ananasy, posiekaną cebulę, i pokrojoną w paski paprykę. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
W małym naczyniu starannie mieszamy mąkę ziemniaczaną z zalewą ananasową, sosem sojowym, winem i kilkoma łyżkami wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy cały czas mieszając. Wlewamy sos do mięsa i chwilę dusimy.
Podajemy z ryżem lub kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz