To Się Przyda

czwartek, 14 listopada 2013

BRZOSKWINIE W WERMUCIE


Deser ten jest prosty w przygotowaniu. Jeśli do deseru używamy brzoskwiń lub moreli z puszki, należy je dokładnie osączyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Brzoskwinie w wermucie





Składniki:

-8 brzoskwiń lub moreli
-1/2 szklanki cukru
-1/4 szklanki soku pomarańczowego
-1/2 szklanki soku z cytryny
-1/2 szklanki wermutu

Przygotowanie:

- Świeże brzoskwinie lub morele obieramy ze skórki, przekrawamy ma pół i wyjmujemy z nich pestki. Miąższ możemy pokroić w cząstki, ósemki i wkładamy do salaterki.
-Sok z pomarańczy, z cytryny i wermut mieszamy dokładnie z cukrem, aż się całkiem rozpuści.Syropem zalewamy owoce i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Gdy używamy owoców z puszki możemy dodać 3 łyżki zalewy.
-Podajemy przybrane plasterkami cytryny, limonki lub pomarańczy oraz listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz