Tarta ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto: klasyczne
Nadzienie:
-50 dag mrożonego szpinaku
-15 dag bekonu lub nietłustego buczku
-15 dag twardego żółtego sera
-gruby por (biała część)
-3 ząbki czosnku
-2/3 szklanki mleka
-2-3 jajka
-2 łyżki oleju
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Wylepiamy ciastem dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 200 st.
Do rondla wkładamy częściowo rozmrożony i pokruszony szpinak, podlewamy odrobiną mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Bekon lub boczek kroimy w paski, obsmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, por pokrojony w półplasterki, i smażymy, aż się zeszkli. Rozmrożony szpinak dusimy, mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy por z bekonem i połowę startego sera. Wszystko mieszamy.
Wykładamy farsz na podpieczone ciasto, posypujemy resztą sera, polewamy jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy, aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz