Tarta z tuńczykiem
Składniki:
Ciasto: klasyczne
Nadzienie:
-2 pory (jasne części)
-łyżka jasnego sosu sojowego
-strąk czerwonej papryki
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-10 dag startego żółtego sera
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Pory kroimy w plasterki i dusimy na oleju z dodatkiem sosu sojowego i dwóch łyżek wody. Oczyszczony z pestek strąk kroimy w paski. Tuńczyka osączamy i kroimy na kawałki. Formę do tatry o średnicy 24-26 cm wylepiamy ciastem, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Na zapieczonym cieście rozkładamy pory, paprykę i tuńczyka. Mleko roztrzepujemy z jajkiem i serem, doprawiamy i wylewamy na tartę. Zapiekamy 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz