O czym świadczy kolor skorupki i żółtka jajka
Kolor skorupki zależy od rasy kur, tak więc jaja od niosek ciemno upierzonych są ciemniejsze, od jasnych bledsze, a od białych białe.
Natomiast zarówno barwa, jak i smak oraz wartość odżywcza żółtka są związane wyłącznie ze sposobem odżywiania drobiu. Najlepsze pod każdym względem są jajka z żółtkami o nasyconym kolorze kwiatów mlecza, znoszone przez kury zwane szczęśliwymi, czyli hodowane w małych przydomowych kurnikach i na podwórkach gospodarstw, a karmione ziarnem, zieleniną, resztkami ze stoły, a nie przemysłową karmą.
Pamiętajmy, jak sama nazwa wskazuje, ma być żółte, a nie pomarańczowe!. Taki kolor uzyskuje się w niektórych fermach przez dodawanie do karmy naturalnych lub chemicznych barwników spożywczych
Natomiast zarówno barwa, jak i smak oraz wartość odżywcza żółtka są związane wyłącznie ze sposobem odżywiania drobiu. Najlepsze pod każdym względem są jajka z żółtkami o nasyconym kolorze kwiatów mlecza, znoszone przez kury zwane szczęśliwymi, czyli hodowane w małych przydomowych kurnikach i na podwórkach gospodarstw, a karmione ziarnem, zieleniną, resztkami ze stoły, a nie przemysłową karmą.
Pamiętajmy, jak sama nazwa wskazuje, ma być żółte, a nie pomarańczowe!. Taki kolor uzyskuje się w niektórych fermach przez dodawanie do karmy naturalnych lub chemicznych barwników spożywczych
Jajeczka przepiórcze w galarecie
Składniki:
-15-20 jaj przepiórczych
-2-3 plastry szynki
-3 szklanki odtłuszczonego bulionu
-po 2 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
-goździk i liść laurowy
-szczypta tymianku
-kawałek marynowanej czerwonej papryki
-cebula
-mała gotowana marchewka pokrojona w krążki
-2 łyżki drobnego groszku z puszki
-3 kolby miniaturowej kukurydzy
-4 łyżeczki żelatyny
-zielenina (koperek, pietruszka)
-po 2 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
-goździk i liść laurowy
-szczypta tymianku
-kawałek marynowanej czerwonej papryki
-cebula
-mała gotowana marchewka pokrojona w krążki
-2 łyżki drobnego groszku z puszki
-3 kolby miniaturowej kukurydzy
-4 łyżeczki żelatyny
-zielenina (koperek, pietruszka)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie . Obieramy. W szklance chudego bulionu moczymy żelatynę i odstawiamy, by napęczniała. Do pozostałego bulionu wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, korzenie, tymianek i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. Łączymy wywar z napęczniałą żelatyną, zagotowujemy i studzimy. Na dnie niedużej formy do galarety lub małych miseczek układamy marchewkę pokrojoną w talarki, groszek i kilka listków zieleniny. Zalewamy bulionem i wstawiamy do lodówki, by galareta stężała. Na już ściętej układamy jajeczka, w każde wtykamy gałązkę lub listek zieleniny. Zalewamy połową pozostałej galaretki i wstawiamy do lodówki.
Szynkę oraz paprykę kroimy w cienkie paski i razem z kukurydzą układamy następną warstwę. Zalewamy resztą galaretki i wstawiamy do lodówki by stężało. Stężałą galaretkę wyjmujemy z forem, przybieramy zieleniną i cząstkami cytryny. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz