Pejzanka z łazankami
Składniki:
-3/4 szklanki młodej białej fasoli
-duża porcja włoszczyzny bez kapusty
-cebula
-40 dag ziemniaków
- 50 dag cielęciny z kością (może być i inne )
-15 dag łazanek
-ziele angielski i liść laurowy
-2 ząbki czosnku
-pół pęczka koperku (teraz ja używam 2 łyżek mrożonego) i natki
-łyżka maggi
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, po czym odcedzamy i zalewamy 2 litrami świeżej wody. Dodajemy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsypujemy łazanki i gotujemy. Przyprawiamy zupę do smaku maggi, solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i wkładamy do zupy. Na talerzach posypujemy zieleniną. Podajemy z pieczywem jako danie jednogarnkowe.
Jeżeli zupę robimy na dwa dni, łazanki gotujemy osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz