To Się Przyda

poniedziałek, 14 października 2013

BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETAMOWYM

Biszkopt z kremem śmietanowym




Składniki:

Ciasto:
-5 łyżek mąki pszennej
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
-litr śmietany 30 proc. UHT
-3 galaretki owocowe o różnych smakach

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia (25x30 cm) wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Upieczone ciasto studzimy.
Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę dokładnie ubijamy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Wlewamy stopniowo do ubitej śmietany, nadal ubijając. Pozostałe galaretki rozpuszczamy, każdą osobno w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Studzimy i wlewamy do płaskich naczyń. Gdy zastygną, kroimy w drobną zgrabną kostkę. Dodajemy do kremu i mieszamy. Krem układamy równą warstwą na cieście i przykrywamy kawałkami galaretki. Biszkopt wstawiamy na godzinę do lodówki.
Kawałki galaretki w kremie oraz do dekoracji możemy zastąpić miękkim owocami: świeżymi lub mrożonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz