Grzyby w cieście piwnym
Składniki:
-25 dag mąki
-sól
-kilkanaście suszonych kapeluszy prawdziwków lub 30 dag pieczarek
-2/3 szklanki jasnego piwa
-2 jajka
-pieprz
-2 łyżki oleju
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Suszone kapelusze grzybów opłukać, namoczyć, a kiedy będą miękkie, ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie osączyć.
-Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z piwem, posolić i popieprzyć. Dodać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać olej i dokładnie wymieszać.
-ugotowane i osuszone grzyby zanurzać kolejno w cieście i smażyć z obu stron na rumiano w dużej ilości tłuszczu. Jeśli mamy pieczarki to ich nie gotujemy tylko oczyszczamy i dalej postępujemy tak samo. Usmażone grzyby układamy na papierowym ręczniku aby ściekł nadmiar tłuszczu.
-Gorące placki podajemy z czerwonym barszczem lub inną czystą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz