To Się Przyda

piątek, 25 października 2013

PLACEK LOTARYŃSKI

Ten placek, znany na całym świecie pod francuską nazwą. guiche loraine- wym. kisz loren -, to regionalna odmiana tarty

Placek lotaryński



Składniki:

Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-20 dag masła
-sól i pieprz
Nadzienie:
30 dag wędzonego boczku
-szklanka śmietany
-3 jajka
-10 dag tartego żółtego sera
-ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 4-5 łyżek zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim wysmarowaną masłem okrągłą formę o średnicy 28 cm. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. 
Boczek kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy i układamy na cieście. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy ser. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz