To Się Przyda

piątek, 11 października 2013

SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE SŁODKĄ CEBULĄ

Do tej pory jadałam sałatkę ziemniaczaną rzadko i wyłącznie z majonezem. Sałatka z winnym sosem była dla mnie wielkim zaskoczeniem. Jest smaczniejsza i zdrowsza.
Po przy gotowaniu sałatkę schładzam w lodówce i podaję następnego dnia po przyrządzeniu. Jak man pomidory można udekorować ją pomidorami. Sałtkę można  urozmaicić dodając do sosu łyżeczkę musztardy, a do sałatki drobno posiekaną natkę pietruszki.

Sałatka ziemniaczana ze słodką cebulą




Przygotowanie: 15 minut
gotowanie:25 minut

Składniki na 4 porcje:

-1 kg ziemniaków
-2 cebule cukrowe
-łyżeczka kminku
-sok z cytryny
-1/3 szklanki oliwy z oliwek
-garść czarnych oliwek, ale niekoniecznie
-sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

-Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku. Nie rozgotowujemy. Czas zależy od gatunku - 15-25 minut.
-Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobne plasterki. Zalewamy osolonym wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut i odcedzamy na sicie.
-Mieszamy sok z cytryny z oliwą. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i kminek. Odstawiamy na kilka minut.
-Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Układamy w misce warstwami ziemniaki i cebulę. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Dekorujemy oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz