Maślane ciasteczka
Składniki:
-po 50 dag mąki pszennej i masła
-2 dag drożdży
-2 żółtka
-6 łyżek cukru
-4 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
-szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i rozcieramy na sucho z drożdżami. Siekamy wszystko z zimnym masłem i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w potrójnie złożoną gazę i wkładamy do zimnej wody. Po 20-25 minutach wyjmujemy z wody i usuwamy gazę. Ciasto odciskamy z nadmiaru wilgoci i rozwałkujemy na placek grubości 0, 5 cm na stolnicy suto posypanej mąką. Kieliszkiem do wina wycinamy z ciasta krążki. Układamy w sporych odstępach na blasze wyścielonej pergaminem. Smarujemy je żółtkami, posypujemy je cukrem i migdałami. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzany do 190 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz