Vichyssoise
Składniki:
-białe części 3 dużych porów
-5 łodyg selera naciowego
-3-4 ziemniaki
-litr bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki)
-2 łyżki masła
-pół szklanki gęstej śmietany
-ćwierć szklanki kremówki
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-łyżka magi
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Pory i łodygi selera drobno kroimy, starannie płuczemy i dusimy ok. 15 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu. Następnie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewamy wrzący bulion i maggi. Solimy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Gdy zupa lekko przestygnie, miksujemy ją, zaciągamy śmietaną, przyprawiamy i studzimy. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy szczypiorkiem.
Zupa jest tak pyszna, że w lecie podaję ją zimną, a teraz nie mogę sobie odmówić i podaję lekko ciepłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz