Kalafior zapiekany z serem
Składniki:
-duży kalafior
-15 dag startego żółtego sera
-2 łyżki masła
-2 łyżki bułki tartej
-gałka muszkatołowa
-łyżeczka soku z cytryny
-pęczek koperku
-cukier i sól
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukry i soku z cytryny. odcedzamy, dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowany na parze solimy. Polewamy stopionym masłem, posypujemy serem i tartą bułką wymieszaną ze szczyptą gałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Wyjmujemy, gdy ser się stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami i sałatą
Tak samo można przyrządzić brokuł, ale przed zapiekanie nie należy go gotować dłużej niż 3 minuty. Brokuł, żeby nam nie zakwitł w garnku wrzucamy go do gotującej się wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz