To Się Przyda

wtorek, 8 października 2013

KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM

Średniej wielkości kalafiory gotuje się zazwyczaj około 25 minut, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznijmy sprawdzać warzywo po 12 minutach. Sprawdzając wbijamy widelec lub patyczek. Powinien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapimy moment i kalafior się rozgotował, możemy z niego zrobić zupę lub piure.

Kalafior zapiekany z serem




Składniki:

-duży kalafior
-15 dag startego żółtego sera
-2 łyżki masła
-2 łyżki bułki tartej
-gałka muszkatołowa
-łyżeczka soku z cytryny
-pęczek koperku
-cukier i sól

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukry i soku z cytryny. odcedzamy, dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowany na parze solimy. Polewamy stopionym masłem, posypujemy serem i tartą bułką wymieszaną ze szczyptą gałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Wyjmujemy, gdy ser się stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami i sałatą 
Tak samo można przyrządzić brokuł, ale przed zapiekanie nie należy go gotować dłużej niż 3 minuty. Brokuł, żeby nam nie zakwitł w garnku wrzucamy go do gotującej się wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz