Ragout drobiowe
Składniki:
-50 dag piersi kurczaka lub indyka
-40 dag pieczarek
-10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
-biała część sporego pora
-pół szklanki gęstej śmietany
-1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
-łyżka mąki
-pół szklanki bulionu z kostki
-przyprawa do drobiu
-3 łyżki oleju
-łyżka masła
-pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki. Pieczarki odparowujemy na suchej patelni, następnie podsmażamy na maśle i przekładamy do rondla. Mięso kroimy w nieduże kawałki, oprószamy przyprawą do drobiu i obsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zrumieni, dodajemy kiełbasę, następnie pokrojony w cienkie plasterki por i smażymy mieszając, kilka minut. Przekładamy do rondla, wlewamy gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i znowu zagotowujemy. Na koniec podprawiamy śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz