To Się Przyda

poniedziałek, 28 października 2013

JAGNIĘCINA FASZEROWANA

Jagnięcina faszerowana




Składniki:

-1,2 kg combra i antrykotu jagnięcego (bez kości)
-10 dag startego parmezanu
-5 dag migdałów
-szklanka czerwonego wina
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3 pęczki natki pietruszki
-sól i świeżo zmielony pieprz
-6-7 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Z mięsa odkrawamy tłuszcz. Natkę myjemy, suszymy i dość grubo siekamy. Migdały oparzamy, obieramy ze skórki, siekamy w słupki, mieszamy z natką i parmezanem. Płat mięsa oprószamy solą i pieprzem, smarujemy farszem. Zwijamy, obwiązujemy nicią i obsmażamy ze wszystkich stron na połowie oleju. Zawijamy roladę w skropioną olejem folię aluminiową, wkładamy do brytfanny i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. Następnie odwijamy mięso z folii, a sos z brytfanny wlewamy do garnka, wlewamy do niego wino i zagotowujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone mięso kroimy w grube plastry i podgrzewamy w garnku z sosem. Podajemy z ziemniakami oraz z marchewką uduszoną z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz