To Się Przyda

czwartek, 24 października 2013

ESKALOPKI CIELĘCE W JABŁKACH

Eskalope to z francuskiego cienki kotlet z ryby lub mięsa, a po polsku eskalopek

Eskalopki cielęce w jabłkach




Składniki:

-8 eskalopków (po 10 dag)
-2 łyżki mąki
-2 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-10 dag pieczarek
-2 łyżki oliwy
-pół szklanki bulionu drobiowego z kostki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Dodajemy sok z cytryny i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Połowę jabłek miksujemy.
-Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie smażymy na łyżce oliwy. Na reszcie oliwy obsmażamy z obu stron oprószone pieprzem i solą eskalopki.
-Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy jabłka zmiksowane, eskalopki, pieczarki i cząstki jabłek.
-Dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz