Pieczony boczek marynowany w miodzie
Składniki:
-1 kg surowego boczku bez kości
Marynata:
-łyżka miodu
-roztarty ząbek czosnku
-pół łyżeczki cynamonu
-ubity w moździeżu goździk
-łyżka sosu sojowego lub maggi
-płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Miód rozcieramy z sosem sojowym i 2 łyżkami wody, dodajemy czosnek, przyprawy korzenne, sól i starannie rozcieramy. Skórę boczku nacinamy. Nacieramy boczek marynatą, owijamy folią aluminiową, odstawiamy na noc w zimne miejsce. Następnego dnia przekładamy mięso do brytfanny (skórą do góry), Podlewamy 2-3 łyżkami wody i pieczemy 15 minut w temperaturze 250 st. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 40-50 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy podlewamy mięso odrobiną wody. Upieczony i wystudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygł.
Kroimy w dość cienkie plastry. Podajemy z pieczywem, chrzanem lub ćwikłą i piklami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz