Serbska zupa fasolowa
Składniki:
-szklanka suchej białej fasoli
-25 dag ogonówki lub chudego boczku
-półtorej szklanki przecieru pomidorowego
-6 szklanek bulionu (może być z kostki)
-2 cebule średniej wielkości
-2-3 ząbki czosnku
-4-5 łyżek gęstej śmietany
-łyżka oliwy
-kilka listków bazylii lub pietruszki
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Namoczoną i odcedzoną fasolę przekładamy do garnka, Zalewamy bulionem i gotujemy na niedużym ogniu, aż będzie miękka. Ogonówkę lub boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie i dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy razem mieszając, po czym przekładamy wszystko do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajemy przecier i gotujemy jeszcze ok. 19 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy do garnka śmietanę i mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz