Skrzydełka imbirowe
Składniki:
-12 skrzydełek
-1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
-pół szklanki białego wytrawnego wina
-5 łyżek sosu sojowego
-2 łyżeczki cukru
-6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Końcówki skrzydełek odcinamy w stawach, a pozostałe części nacieramy olejem, solą i imbirem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Olej rozgrzewamy na patelni i rumienimy skrzydełka z obu stron na dużym ogniu. Przekładamy na talerz.
Zlewamy z patelni tłuszcz, pozostawiając ok. 2 łyżek. Wlewamy pół szklanki wody, wino, sos sojowy, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Wkładamy skrzydełka i gotujemy 3-4 min na dużym ogniu, po czym zmniejszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut (proces duszenia możemy zrobić w brytfannie).
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką. Ja podaję z surówką z selera z rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz