Lekki tort serowo - owocowy
Składniki:
Biszkopt:
-2 jajka
-2 czubate łyżki mąki
-łyżeczka octu
-2 łyżki cukru
-aromat rumowy
Kruche ciasto:
szklanka mąki
-10 dag masła
-żółtko
-łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
-2 opakowania serka waniliowego
-2 jajka
-3 łyżki drobnego cukru kryształu
-4 płaskie łyżeczki żelatyny
Ponadto:
-3/4 szklanki konfitury lub dżemu z wiśni lub czarnej porzeczki
-pół torebki mrożonej mieszanki owoców letnich
-galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze, mieszamy z octem, mąką i aromatem. Wykładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w temperaturze 180 st.
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki, po czym wylepiamy nim dno tortownicy, w której piekł się biszkopt. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w temp. 200 st.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Z żółtek i połowy cukru ucieramy kogel -mogel i mieszamy z serkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej resztę cukru i ubijamy dalej. Następnie dokładnie mieszamy z masą serową i ostudzoną żelatyną.
W tortownicy formujemy tort:
Kruchy spód smarujemy konfiturą lub dżemem, przykrywamy biszkoptem, rozkładamy na nim masę serową. Dekorujemy mrożonymi owocami, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz