To Się Przyda

wtorek, 8 października 2013

PIECZEŃ WIEPRZOWA PO STAROPOLSKU


Pieczeń wieprzowa po staropolsku




Składniki:

-2 kg szynki z tłuszczykiem
-2 duże jabłka
-4 ząbki czosnku
-2 małe cebule
-2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
-4-5 łyżek soku jabłkowego
-10 ziaren jałowca
-po pół łyżeczki kminku i chilli
-szczypta cynamonu
-liść laurowy
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Skórę z warstwą tłuszczyku nacinamy. Posiekany czosnek ucieramy z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionym jałowcem. Tą pastą nacieramy szynkę, sznurujemy białą nicią, owijamy w folię i na noc wstawiamy do lodówki. Następnie smarujemy podgrzanym dżemem, oprószamy grubo zmielonym pieprzem, drobno pokruszonym liściem laurowym, cynamonem i chilli. Układamy w brytfannie, obok kładziemy obrane, pokrojone na pół cebule i wstawiamy na półtorej godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Po 30 minutach pieczenia przewracamy mięso, obkładamy obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki i polewany wszystko sosem z dna naczynia. Gdy mięso lekko się zrumieni, dopiekamy przykrywając je folią aluminiową. Podajemy na zimno lub na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz