Cielęcina w sosie tuńczykowym
Składniki:
-1,5 kg zadniej cielęciny
-pół łyżeczki rozmarynu
-szklanka białego wytrawnego wina
-3 ząbki czosnku
-czarny pieprz i sól
Sos:
-2 puszki po 159 g dobrego tuńczyka w oleju
-szklanka majonezu
-pół szklanki oliwy
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki kaparów
-szczypta ostrej papryki
-łyżka musztardy
-ząbek czosnku
Do przybrania pół strąka czerwonej papryki, 6-8 czarnych oliwek.
Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy, nacieramy ząbkiem czosnku roztartym z solą i częścią rozkruszonego rozmarynu. Pozostałe ząbki czosnku kroimy na plasterki. Nacinamy mięso w kilku miejscach, w każde nacięcie wkładamy po 2 igiełki rozmarynu i po plasterku czosnku. Mięso układamy w brytfannie, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy 2-2,5 godziny.
W tym czasie tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy z czosnkiem, kaparami, papryką oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Masę mieszamy ze stopniowo dodawaną musztardą i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem tuńczykowym, dekorujemy oliwkami, pokrojoną papryką i listkami bazylii.
W tym czasie tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy z czosnkiem, kaparami, papryką oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Masę mieszamy ze stopniowo dodawaną musztardą i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem tuńczykowym, dekorujemy oliwkami, pokrojoną papryką i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz