To Się Przyda

poniedziałek, 14 października 2013

CIELĘCINA W SOSIE TUŃCZYKOWYM

Tak przyrządzona cielęcina to znane na świecie danie kuchni włoskiej. Jeśli waszą wątpliwość budzi połączenie mięsa z rybą, będziecie zaskoczeni. Takie połączenie jest nierzadkie w wykwintnej kuchni.

Cielęcina w sosie tuńczykowym




Składniki:

-1,5 kg zadniej cielęciny
-pół łyżeczki rozmarynu
-szklanka białego wytrawnego wina
-3 ząbki czosnku
-czarny pieprz i sól
Sos:
-2 puszki po 159 g dobrego tuńczyka w oleju
-szklanka majonezu
-pół szklanki oliwy
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki kaparów
-szczypta ostrej papryki
-łyżka musztardy
-ząbek czosnku
Do przybrania pół strąka czerwonej papryki, 6-8 czarnych oliwek.

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy, nacieramy ząbkiem czosnku roztartym z solą i częścią rozkruszonego rozmarynu. Pozostałe ząbki czosnku kroimy na plasterki. Nacinamy mięso w kilku miejscach, w każde nacięcie wkładamy po 2 igiełki rozmarynu i po plasterku czosnku. Mięso układamy w brytfannie, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy 2-2,5 godziny.
W tym czasie tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy z czosnkiem, kaparami, papryką oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Masę mieszamy ze stopniowo dodawaną musztardą i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, polewamy sosem tuńczykowym, dekorujemy oliwkami, pokrojoną papryką i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz