Filet z indyka faszerowany owocami
Składniki:
-75 dag piersi z indyka
-po kilka suszonych moreli i śliwek bez pestek
-pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
-łyżka masła
-ziołowa przyprawa do drobiu
-pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy. Ostrym nożem nacinamy w połowie w poprzek tak, bu utworzyła się kieszeń. Nacieramy mięso przyprawą ziołową i pieprzem. Wypłukane i osuszone owoce 3 godziny moczymy w winie, co jakiś czas mieszając. Następnie osączamy je. Mieszamy je i wkładamy do przygotowanej kieszeni. Otwór zaszywamy biała nicią lub spinamy specjalnymi igłami do rolad (można wykałaczkami). Wkładamy mięso w brytfannie, smarujemy je masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. godziny. Od czasu do czasu polewamy najpierw zalewą w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia.
Z miękkiej pieczeni usuwamy nitki i wykałaczki. Podajemy na gorąco lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz