Ryba duszona w porach
Składniki:
-60 dag filetów z dorsza, mogą być mrożone
-1 por
-10 dag tłuszczu
-pół szklanki śmietany
-1 łyżeczka mąki
-2 pomidory
-kminek
-cukier
-sól
-koperek
-sok z cytryny
Przygotowanie
-Filety płuczemy, dzielimy na porcje i skrapiamy sokiem z cytryny.
-Oprószamy solą i mąką. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
-Pory dokładnie myjemy. Kroimy w krążki i dusimy na tłuszczu. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą, kminkiem i cukrem.
-Rybą układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem. Obkładamy podsmażonymi porami. Dusimy na płycie lub w piekarniku.
-Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i chwilę jeszcze dusimy.
-Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz