Marynaty do mięs
Aby pieczeń była krucha i soczysta, mięso musi przez jakiś czas dojrzewać w bejcy.
Przygotowanie marynat jest proste. Najpierw musimy rozdrobnić warzywa i przyprawy. Pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu, warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie talarki. Czosnek drobno siekamy, a liść laurowy kruszymy. Potem dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Mięso obkładamy lub zalewamy bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie przewracamy je, żeby dobrze się zamarynowało. Podam kilka przepisów na proste marynaty. Podane w przepisach proporcje przewidziane są na 1-1,5 kg mięsa.
Marynata do wieprzowiny I
-szklanka wody
-2/3 szklanki octu winnego
-cebula
-20 ziaren jałowca
-10 ziaren pieprzu
-2 liście laurowe
-łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych
-cebula
-20 ziaren jałowca
-10 ziaren pieprzu
-2 liście laurowe
-łyżeczka rozmarynu i kilka szpilek świerkowych
Marynata do wieprzowiny II
-pół litra białego wytrawnego wina
-cebula
-marchew
-por i kawałek selera
-2 ząbki czosnku
-goździk i kilka ziaren pieprzu
-liść laurowy
-łyżeczka tymianku
Marynata do wołowiny
-szklanka wody
-2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
-2 liście laurowe
-po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-ewentualnie warzywa-marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera
Marynata do cielęciny na dziko
-szklanka octu winnego
-3 łyżki białego wytrawnego wina
-2-3 liście laurowe
-4 ziarna pieprzu
-kilka ziaren jałowca.
Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 3-4 dni.
Marynaty uniwersalne:
Ziołowa:
-2,5 szklanki białego wytrawnego wina
-3 łyżki oleju
-3 ząbki czosnku
-po 5 jagód jałowca i pieprzu
-łyżeczka gorczycy
-po ćwierć łyżeczki cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu
-po małym kawałku selera i pora
-marchew
Warzywna:
5 łyżek oleju
-łyżka octu winnego
-nieduża posiekana cebula
-warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka i seler)
-pokruszony listek laurowy
-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Warto wiedzieć:
Mięso wcześniej zamrożone nie należy wkładać do marynaty, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraci swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane.
Mięso ciemne i pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymaga znacznie dłuższego marynowania - nawet do 5 dni- i w mocniejszych zalewach niż mięso białe i młode.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz