To Się Przyda

środa, 23 października 2013

ZUPA FASOLOWA Z SZYNKĄ

Wszystkie odmiany fasoli znakomicie łączą się z wędzonkami oraz mięsami o wyrazistym smaku, np. wołowiną

Zupa fasolowa z szynką




Składniki:

-po 10 dag białej i czerwonej fasoli oraz cieciorki z puszki
-2 łyżki oliwy
-cebula, ząbek czosnki i natka pietruszki
-3 pomidory
-15 dag szynki wędzonej
-3 łyżki soku z cytryny
-kostka rosołowe lub wywar z mięsa
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Fasolę i cieciorkę dokładnie odsączamy z zalewy. 
-Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i łączymy z cebulą. Dodajemy fasolę i cieciorkę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.
-Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z cytryny.
-Gotujemy ok. 15 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz