Śledź zawijany z grzybami
Składniki:
-50 dag śledzi bez głów
-2 cebule
-2 łyżki oleju
-5 dag suszonych grzybów
-pieprz
-4 kwaszone ogórki
-natka pietruszki
-sól
Przygotowanie:
-Śledzie moczymy, ściągamy skórę, kroimy na pół wzdłuż kręgosłupa i wyjmujemy ości.
-Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
-Dodajemy wcześniej namoczone, ugotowane i drobno posiekane grzyby. Chwilę razem dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
-Przygotowanym farszem grubo smarujemy połówki śledzi, zawijamy je nie zbyt ścisło jak rolmopsy.
-Układamy na półmisku. Obkładamy kwaszonymi ogórkami i posypujemy natką.
Rada:
Jeśli chcesz szybciej przyrządzić śledzie, kup gotowe filety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz