Wykwintny przekładaniec
Składniki:
Ciasto:
-60 dag mąki pszennej
-10 dag cukru
-8 żółtek
-szklanka mleka
-6 dag świeżych drożdży
Poncz:
-półtorej szklanki soku pomarańczowego
-100 ml rumu
-pół szklanki cukru
Krem:
-15 dag masła
-pół szklanki cukru pudru
-2 żółtka
-czubata łyżeczka cukru waniliowego
-sok z jednej pomarańczy
Do dekoracji:
-gotowa polewa
-czubata łyżka posiekanych orzechów lub płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do przesianej mąki powoli wlewamy, cały czas mieszając, drożdże rozprowadzone ciepłym mlekiem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem. Starannie łączymy składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Do żółtek przeznaczonych na krem dodajemy połowę cukru i dokładnie ubijamy na parze. Masło ucieramy na puch z pozostałym cukrem i nadal ucierając, porcjami dodajemy kogel-mogel, cukier waniliowy i sok pomarańczowy.
Przygotowujemy poncz.Sok pomarańczowy zagotowujemy z cukrem. Studzimy, wiewamy alkohol i mieszamy.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy ponczem, przekładamy kremem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz