Krem warzywny
Składniki:
-po jednej cebuli i marchwi
-5 różyczek brokułów
-po 2 pomidory i ziemniaki
-pół opakowania śmietany
-kostka rosołowa
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym w głębokim rondlu maśle podsmażamy obraną i posiekaną cebulę. Zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki oraz kostkę rosołową.
-Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywą. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
-Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 mintuy. Zupę miksujemy lub przecieramy przez gęste sito.
-Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz