Wątróbka cielęca po wenecku
Składniki:
-1 1 kg wątróbki cielęcej
-2 cebule
-4 łyżki masła
-pół szklanki białego wina
-15 dag słoniny w plastrach
-pół szklanki śmietany
-3 łyżki rodzynek
-pół łyżeczki kolendry
-łyżeczka skórki otartej z cytryny
-biały pieprz i sól
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, starannie osuszamy i usuwamy błony. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy wino i rodzynki. Kolendrę mieszamy ze skórką cytrynową, solą i pieprzem.
Nacieramy wątróbkę przygotowaną mieszanką, obwijamy plastrami słoniny i obwiązujemy nitką. Wkładamy do naczynia z cebulą i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st.
Po upieczeniu usuwamy nitkę i słoninę. Kroimy ją na plastry i układamy ma talerzu. sos z pieczenia mieszamy ze śmietaną, mocno go podgrzewamy i polewamy plastry wątróbki.
Do tak przygotowanej potrawy pasuje ryż i szpinak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz