To Się Przyda

piątek, 29 listopada 2013

WOŁOWINA PIECZONA W CZERWONYM WINIE

Wołowina pieczona w czerwonym winie





Składniki:

-1,5 kg wołowiny bez kości w jednym kawałku
-2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-2 cienkie długie marchewki
-2 cebule
-pół szklanki bulionu warzywnego
-3-4 łyżki śmietany 22- proc.
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-łyżka mąki pszennej
-4 łyżki oliwy
-szczypta cukru, sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso zalewamy winem i marynujemy dwa dni. Następnie wyjmujemy, wina nie wylewamy. Ostrym nożem robimy w nim dwa głębokie nacięcia wzdłuż włókien. W każde wkładamy oskrobaną marchewkę. Oprószamy mięso solą oraz pieprzem. Zrumieniamy na oliwie, przekładamy do brytfanny i obkładamy posiekaną cebulą zaszkloną na pozostałym na patelni tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy wino oraz bulion, przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by mięso się zrumieniło z wierzchu. Gotową pieczeń wyjmujemy na półmisek. Do sosu wlewamy mąkę rozprowadzoną śmietaną i zagotowujemy cały czas mieszając. Wystudzone mięso kroimy w plastry i podgrzewamy w sosie.
Podajemy z kluskami kładzionymi lub ryżem i gotowanymi brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz