Pasztet z warzywami
Składniki:
-duże udko kurczaka
-mały udziec indyczy
-30 dag kurzych wątróbek
-3 marchewki
-pietruszka i pół selera
-2 duże cebule
-30 dag pieczarek
-3 jajka
-15 dag masła
-2 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-łyżeczka mielonego pieprzu
-sól
Przygotowanie:
Udka, obrane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, trochę soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Na suchej patelni odparowujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy na rumiano. Przekładamy pieczarki do miseczki, a a na patelni na łyżce masła smażymy wątróbki i pokrojoną cebulę. Miej więcej po 90 minutach mięso powinno być miękkie więc zdejmujemy je z ognia. Odcedzamy je, studzimy wraz z warzywami. Sos odparowujemy do pół szklanki. Dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę ugotowane i usmażone składniki. Dodajemy rozpuszczone pozostałe masło, sos, jajka i łyżeczkę pieprzu, ewentualnie trochę solimy. Starannie wyrabiamy. Nakładamy pasztet do wysmarowanych masłem blaszek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 30-40 min w temp. 170 st.
Podajemy na zimno z pieczywem, piklami i sosem tatarskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz