Kluski z makiem
Składniki:
-30 dag makaronu
-1,5 szklanki maku
-3-4 łyżki płynnego miodu
-po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich
-2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
-pół laski wanilii
Przygotowanie:
-Mak wsypujemy na sito i starannie płuczemy. Dwa razy przelewamy wrzącą wodą i dokładnie osączamy. Przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Ucieramy z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią.
-Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny masła. Gotujemy, osączamy i mieszamy z przygotowaną masą makową.
Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać masłem i zapiec w temp. 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz